A konyha szürke eminenciásáról: mosogatógéptesztA konyha szürke eminenciásáról: mosogatógépteszt

Vacsoracsata után a jóllakott, boldog, tudatos átlagpolgár csak veszi a sörét a Real-Barcához, az asszony befészkeli magát a másik LED TV-nél egy vidáman csicsergő valóságshowhoz, és uccu neki ez a nap is a csodák palotájának óriás képernyője előtt végződik. Eközben mit hallunk a konyhából? Neszezés, serteperte, de jó esetben semmi.

Szomorkásan duruzsol a magyarországi – még mindig nem éppen átlagkonyha – szürke eminenciása magában. Van neki vízminőség-figyelő szenzora, sóadagolója, vízkeménység állítója, előöblítője. Sőt olyan technológia is rendelkezésre áll néhány modellnél, ami figyeli a behelyezett edények mennyiségét, sőt még azok szennyezettségét is. Digitális háttér szupersztár.

Növekvő piac

Piaci adatok szerint Magyarországon a háztartások 15-20 százalékában van mosogatógép. A magyar piacon minden évben több tízezret adnak el belőlük a háztartásigép-gyártók. Évente 6-7 százalékkal több az eladás a megelőző évinél. Egyre több mai ember számára tehát már nem jelent nagy gondot a mosogatás folyamata. A mosogatógépeknek köszönhetően sok fáradságos munkát és értékes időt takaríthatunk meg.
Az értékes időt a gép használja el, kicsit tán még túlzásba is viszi, mert ugye jó munkához idő kell. Persze a 15-20 százaléknyi ember számára megeshet, hogy édesmindegy a sok idő, áram, víz, egyszóval a rezsi. De azért vagyunk páran, akiknek nem.
Vannak érdekességek, összefüggések, melyeket független tesztek nélkül szerintünk lehetetlen észrevenni, így érdemes megtekinteni az ICRT nemzetközi szervezet égisze alatt készült régebbi és legújabb teszteket egyaránt honlapunkon.
Ehhez nyújtunk az alábbiakban támpontot, felsorolva, melyek a legfontosabb, a tesztekben megjelenő, figyelembeveendő szempontok, ha a felső középosztályi életérzést adó masina megvásárlására szánjuk el magunkat.

1. általános mosási, szárítási hatékonyság
2. fogyasztás (áram, víz)
3. mosási idő (normál és ECO programnál)
4. felhasználóbarátság
5. zajszint
6. alkatrészek minősége, digitális felszereltség

Az ICRT független tesztszervezet értékelése alapján, „középár 100-200 eFt” kategóriában még mindig a Siemens egyik gépe kapott jó minősítést. A Candy masinái csak közepesre vizsgáztak. A „drága – 400  eFt feletti” kategóriában a Smeg gépe kapott "majdnem jó" értékelést (minimálisan maradt el).  Akadt egy 100 ezer Ft alatti versenyző is, a török Beko cégtől, ami jó értékelést kapott.
Összefoglalva továbbra is kijelenthető, hogy az EU-ban ezt a piacot még mindig a Siemens és a Bosh uralja, akár az árat, akár a teljesítményt nézzük.
Fontos megjegyezni, hogy a termékek gyenge, sőt gyakran nem megfelelő értékelést kaptak a mosási idő tekintetében. A programok futása túl hosszú ideig tartott a tesztelők szubjektív érzése szerint. Egy kézenfekvő magyarázat, hogy a cégek igyekeznek a gépek zajszintjét csökkenteni, és ez növelheti a mosási időt. Ha jól belegondol a tisztelt fogyasztó, van kapcsolat idő-, áram- és vízfogyasztás között.
Reméljük a további fejlesztések a tényleges takarékosság felé mutató, jó irányba mozdulnak, és nemcsak a finom digitális kezelőfelületek kialakítása felé.
Mosogatógép-tesztünket ezen a linken tekinthetik meg: http://www.tesztespiac.hu/homepage/teszt-chart/category/164-dwash (technikai okokból a frissen tesztelt termékek a lista végén találhatóak).
Jó böngészést, legyenek Önök is tudatos fogyasztók!


Tesztünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében

 

 

Álljon ki fogyasztói jogaiért! Kérjen segítséget!
A részletekért kattintson az alábbi képre!