Furkálódjunk okosan! Fúrógépek górcső alattFurkálódjunk okosan! Fúrógépek górcső alatt

A statisztikák szerint a fúrógép a kedvenc barkácsszerszámunk. Nem haszontalan tehát jobban körülnézni a piacon: mely készülékek érik meg az árukat, melyek mit tudnak, mire érdemes odafigyelnünk a vásárlásnál. Cikkünk és részletes tesztünk is igyekszik mindebben segítséget nyújtani.

A barkácsolás szinte egyidős az emberiséggel, csak ami ma hobbi, játék, és kellemes időtöltés, az régebben a "férfiember" egyik szokásos és természetes alaptevékenysége volt. Bár a megmunkálandó anyagok, az eszközök és technológiák ugrásszerű fejlődésen mentek át az évszázadok alatt, mégis kérdéses, hogy a ma ezermesterei képesek lennének-e az ősi technológiával készült városok megépítésére. Egy azonban biztos: bármit is készítenének az gyorsan és precízen készülne.

Magyar piac és a termékek típusai

Magyarországon az építőipar gyengülése a barkács kisgépek kereskedelmére is rányomta a bélyeget. 2012 óta évente már átlag 5-7 százalékkal csökkent az eladott gépek száma, s ezzel párhuzamosan fokozatos áremelkedés kísérte a folyamatokat. Minden évben sarokcsiszolóból és fúrógépből adnak el a legtöbbet, de egyértelműen a fúrógépek a legnépszerűbbek a fogyasztók körében.
Alapvetően kétféle kézi fúrógép létezik a vezetékes és az akkumulátoros. Az akkumulátoros gépeknél a piacot a líthium ionos nagyteljesítményű akkuval rendelkező termékek uralják.
A komolyabb készülékek kétsebességesek mind a két típusnál. Az első sebesség a csavarhúzási funkciót látja el, a második a fúráshoz (ütvefúráshoz) szükséges.
Az első sebesség akkus készüléknél tipikusan 300-400 fordulat/perc, 45-55 Nm nyomatékkal, a második sebességfokozatban a fordulatszám 1200-1600 fordulat/perc, 5-10 Nm alacsony nyomatékkal. Ugyanezek az értékek vezetékes készülékeknél első sebességfokozatban 1000-1200 fordulat/perc 40 Nm nyomatékkal, második fokozatban fúrás és ütvefúrás esetén általánosan 3000 fordulat/perc 5-10 Nm nyomatékkal.

Mindenképpen érdemes olyan készüléket választanunk, amely kétsebességes, emellett figyeljünk a jól felszereltség alábbi kritériumaira!

Akkumulátoros kézifúrónál – rendelkezzen:
- töltővel (legfeljebb 1 órás töltési idő),
- töltés állapotjelzővel (töltés alatt, feltöltve, probléma a töltéssel, áram alatt),
- kiegészítő fogantyúval,
- líthium ionos akkumulátorral (nagy kapacitású),
- sebesség beállítási lehetőséggel,
- gyorsmegállítóval,
- automata tengelyrögzítővel a gyors fúrófejcserékhez,
- 0-13 mm-es átmérőjű tokmánnyal nagy fúrófejhez is.

Vezetékes kézifúrónál – rendelkezzen:
- kiegészítő fogantyúval
- sebesség beállítási lehetőséggel,
- automata tengelyrögzítővel a gyors fúrófejcserékhez,
- 0-13 mm-es átmérőjű tokmánnyal nagy fúrófejhez is,
- legalább 3 m hosszú vezetékkel,
- valamint a készülék tömege legfeljebb 3 kg legyen.

Az ICRT tesztekről

A nemzetközi, szigorúan független tesztelő szervezet (ICRT) rendszeresen teszteli a különféle fúrómárkákat a kisebbektől egészen a világmárkákig.
A szigorú tesztek a gépek tudásának minden részletére kiterjednek úgymint csavarhúzás és becsavarás fa és fém esetén is (acélnál a nyomatékválasztás komoly műszaki precizitást igényel), valamint fúrás és ütvefúrás fa, fém, kő és beton esetén.
Az egyik legkomolyabb teszt a készülékek próbaterhelése, ami egy folyamatos 33 órás maximum terhelést szimulál. A teljesítményt külön értékelik, ugyanígy a készülék amortizálódásának mértékét is. Az eredmények arra utalnak, hogy egy készülék értéke nem mindig mutat lineáris összefüggést az árával. Kisebb árú masina is teljesített kiválóan a próbaterhelésen, és megfordítva. Általánosan nézve a terhelést minden márka jól bírta, bár némelyik a teszt után (ártól függetlenül) mehetett a kukába.
Ezenkívül sok más egyéb vizsgálatot is végrehajtottak profi szakemberek és amatőr barkácsolók véleményeinek összesítésével. Ha kíváncsi a részletes, folyamatosan bővülő teszteredményekre, csak annyit kell tennie, hogy belép a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület szolgáltatásainak tudatos felhasználói közé.


Tesztünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával készült
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében

 

 

Ne legyen áldozat!

 

Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan védheti meg magát egy jogász segítségével!