Fogyhatunk-e extrudált kenyérrel?
Az extrudált kenyerek hazája Skandinávia, itt szinte a hagyományos kenyerek helyett fogyasztják ezt a típusú a pékárut, és nemzeti eledelnek is számít. A skandináv eredetre jó példa a tesztelt Wasa svéd termék. Ez a ropogós kenyér a svéd királyi dinasztiáról kapta a nevét: nem véletlenül. Teljes kiőrlésű termékeik között akad olyan is, melynek 100 grammjára 111 gramm teljes kiőrlésű gabonatartalom jut. A Kosár magazin tesztje.
Tesztünkön az élelmiszer-szakértők elsősorban azt vizsgálták, hogy a kenyereknek laza, ropogós, szájban elomló-e az állaguk, kellőképpen át vannak-e sütve, kellemes-e az illatuk, a felhasznált anyagokra jellemző-e az ízük, megfelelően vannak-e csomagolva, na és, hogy hány kalóriát tartalmaznak.
Zsírprés
Az extrudálás maga azt jelenti, hogy a kenyér alapanyagokat nyomásváltoztatással lazítják, – körülbelül mintha préselnénk valamit - ezzel részben lebontják a nehezen emészthető részeket ettől lesz a termék olyan könnyen emészthető. A könnyen emészthetőség azonban nem jelent automatikusan diétásat, vagy fogyókúrásat.
Márpedig ha extrudált kenyér, akkor diéta, vagy fogyókúra: sokan úgy gondolják, hogy ha ezeket a termékeket fogyasztja, akkor megkönnyíti velük a fogyókúráját, urambocsá’ le is fogy. Ha azonban tüzetesebben elolvassuk ezeknek a ropogós kenyereknek a címkéit, kiderül, hogy ez koránt sincs így. Bár az Abonett, a Wasa, vagy a Dexi könnyű –a kevés víztartalom miatt is-, de nem jelenti azt, hogy fogyókúrás, vagy diétás termék lenne. Mint tesztelő élelmiszer-szakértőinktől megtudtuk, 10 dkg/100g fehérkenyér energiatartalma általában 220-250 kcal /kilokalória/ körül van. Az extrudált kenyerek energiatartalma (100 g) viszont 340-380 kcal körül mozognak, nem mellesleg pedig van olyan termék is, amelynek szénhidrát tartalma -100 g-ra lebontva – 85g.
Találkoztunk popcorn-, vagy épp friss zab-illatúval, ömlesztett sajtossal, pizzásal, de kissé dohos „malomízűvel” is. Sok termékben használtak köményt, vagy szezámmagot, ami által karakteres ízt kaptak – vagy, ahogy egy szakértő fogalmazott: „hogy valami ízük is legyen” - a ropogós kenyerek. Tesztelőink – ahogy az az eredményeken is látszik - összességében jónak találták ezt a termékcsaládot, bár azért jócskán akadt kissé avas illatú, túl kemény, vagy túl rágós kenyér is.
Abonett, Korngold
A rendszerváltás előtt itthon az Abonett volt az egyetlen extrudált kenyér. Azóta sokat fejlődött a cég: ma már natúr, pizzás, vagy épp rozsos termékeket is gyártanak.
Előkelő helyezést ért el tesztünkön a Korngold kenyér is. Ennek a német „könnyű-kenyérnek” az egyik fajtája rozsos, ami tipikus német kenyérfajtának mondható. A németországi időjárás ugyanis nem kedvez a búzának, így kenyerük alapanyaga, a „német búza” elsősorban a rozs.
Bár az Abonetteknél számos új fajtát kipróbálhatunk, - tesztelésünkkor a pizzás nagy sikert aratott -, azért a magyar extrudált kenyér - gyártók éllovasának termékeinél számos hibát is lehetett találni. Az összetevőket például a csomagolás hegesztése alatt tüntetik fel, (ez a paradicsompor összetevőnél nem is annyira meglepő) amit - ha egy vásárló nem elég szemfüles – csak üggyel-bajjal lehet megtalálni. A magyar cég egészségre vonatkozó állításokat is szerepeltet csomagolásán - „Magas élelmirost tartalmával elősegíti emésztőrendszerünk egészséges működését” – márpedig a szabályok szerint egy cég csak akkor tüntethet fel egészségre vonatkozó állításokat, ha azokat bizonyítani tudja. Szakértőink szerint ez a mondat legalábbis aggályos.
Nagyon sokan allergiásak manapság a gluténra, ami a pékáruk nagy részében megtalálható. Tesztünkben külön kategóriát alkotnak a gluténmentes termékek. A Dexi extrudált kenyér gyártója nagyon lelkiismeretes volt: csomagolásán még a vonatkozó jogszabályt is feltüntette, mely alapján terméke gluténmentesnek minősül.
A részletes teszteredmények itt megtalálhatók.
Ne legyen áldozat!
Kattintson a videóra és elmondjuk Önnek,
hogyan védheti meg magát egy jogász segítségével!